Fenntartható belsőépítészet


Az utóbbi pár évben egyre nagyobb figyelmet kapott a környezetvédelem, a biogazdaság, a hulladékmentesség. Sokan érzékelik a természetben lejátszódó drasztikus változásokat, és mindenki a maga módján próbál meg erre megoldást találni. Több ilyen oldalt kezdtem el én is az utóbbi időben követni, és arra figyeltem fel, hogy bár az életünk számos területén vannak már egészen jó próbálkozások (bioélelmiszer, Zero Waste otthon, passzívházak stb.), a belsőépítészetben sajnos még nem találtam olyan oldalt vagy könyvet, ami számomra megfelelő lenne.


Az alapproblémám:

Arra jöttem rá, hogy 3 alapkritériumnak kell megfelelnie egy adott belsőépítészeti terméknek, hogy az az én mércém szerint hosszútávon fenntartható legyen mind számunkra, embereknek, mind a bolygónk számára.

Az első ilyen szempont, amit figyelembe veszek, hogy milyen anyagból készült az a termék: Újrahasznosított vagy újrahasznosítható, milyen gyorsan bomlik le a természetben? Az előállítás során milyen terhet jelent a környezetre? Hol készült az adott termék (Magyarországon vagy külföldön gyártott)?

A második szempont, hogy a piacon kapható többi termékhez képest mennyibe kerül? Itt sokszor azt vettem észre, hogy a nem lebomló, környezetszennyező termékek sokkal olcsóbbak. Pl.: egy Kínából behozott műanyag székről amellett, hogy nem tudjuk a gyártás során mennyi környezetszennyező anyag keletkezett, nincsenek adataink arról sem, hogy az adott cég pontosan milyen anyagokat használt fel a termék előállításához, illetve a szállítással további káros anyag került-e a levegőbe. Ez azért is nagy gond, mert hiába tervezek be fenntartható bútorokat, amiket mondjuk egy magyar cég állított elő természetes alapanyagokból, ha az ügyfelem az ár miatt dönt az olcsóbb, környezetszennyező termék mellett. Ilyenkor fontos a megrendelő pontos tájékoztatása arról, hogy az olcsóbb miért rosszabb, és hosszútávon neki személy szerint miért éri meg a drágább bútordarab.

A harmadik pedig, hogy milyen a kinézete? Mivel a munkám arról szól, hogy szebbé változtassam az emberek életterét, így az ügyfeleimnek ez a legfontosabb kritérium. Itt is az a problémám, hogy sok termék hiába teljesít jól az első kettő kritériumnál (olcsó és környezetbarát), ha irdatlan ronda, és még a nagymamám korában sem volt divatos. Ez a pont az, ami a legjobban leszűkíti nálam azt a kört, amiből lehet választani.

A blogom írásánál arra koncentrálok, hogy megkeressem azokat a megoldásokat, amik a fentebb említett 3 alapkritériumnak megfelelnek. További írásaimban ezekről fogok nektek beszámolni.

#fenntartható #belsőépítészet #design

81 megtekintés0 hozzászólás